Vintageriket Antik & Design ger gamla möbler nytt liv

Vintageriket Antik & Design ger gamla möbler nytt liv

Nachat Mechlaoui startade Vintageriket Antik & Design strax innan världen stängde ner till följd av corona och har därför fått bygga upp verksamheten under tuffare förhållanden än väntat. Det har dock inte stoppat honom. Det stora intresset för gamla saker har Nachat alltid haft med sig och drömmen om att arbeta med sin passion gjorde att han bestämde sig för att det nu var dags att förverkliga den drömmen.

Lokalen där Vintageriket Antik & Design huserar ligger på Ångpannegatan 2 på Hisingen i Göteborg. Där finner man möbler, lampor och tavlor från olika tidsperioder, men främst från 50-, 60- och tidigt 80-tal. 

-Jag köper in det jag tycker är vackert, och som antingen kan säljas vidare i befintligt skick, eller kanske behöver lite tid och omsorg för att återfå sin forna glans, säger Nachat.

Trötta saker får nytt liv

Vintageriket Antik & Design är inte ett vanligt loppis, utan satsar på att ta in lite finare saker som har potential att förgylla någons hem ytterligare många år. 

-Jag har alltid arbetat hårt innan jag tog steget och startade Vintageriket Antik & Design, men jag har nog aldrig jobbat så mycket som jag gör nu, säger Nachat. 

Nachat håller öppet fem dagar i veckan men jobbar varje dag. 

-Många av möblerna behöver en uppfräschning, och några behöver mer än så. Jag lägger mycket tid på att ge trötta möbler nytt liv. Gamla bokhyllor i stora format kan exempelvis plockas isär i delar och bli hyllor, skåp och sideboard i nättare format, som passar dagens inredningstrend bättre, men utan att möbelns själ går förlorad, säger Nachat. 

Just sideboards, skåp och hyllor är populära, liksom stolar och bord och olika designprylar. 

-För någon månad sedan köpte jag in ett sideboard från 60-talet som jag oljade in och som såldes på bara 15 – 20 minuter till några danskar. Danskar har generellt ett gott öga för design, berättar Nachat.

Har planer för att utveckla 2023

Nachat köper in saker både via nätet och från kunder som kontaktar honom och har något de vill erbjuda honom att köpa. 

-Jag går mycket på känsla när jag köper in saker men kvaliteten är viktig. Jag har börjat bli känd för att ha finare saker och det vill jag fortsätta med, säger Nachat. 

Under 2023 är planen att lägga till ännu en möjlighet att kunna köpa fina saker att väcka till liv och sälja vidare. 

-Jag har så många idéer när det gäller hur jag skulle kunna utveckla verksamheten, men när man driver något ensam så får man ta ett steg i taget. Nästa stora steg blir dock att under 2023 köpa upp dödsbon och få tillgång till fler fina saker, berättar Nachat. 

Mycket av det Vintageriket Antik & Design köper in säljs via Instagram – och det mesta säljs snabbt. Nachat lägger ut saker på sidan så ofta han hinner med att ta bilder och mäta prylarna. 

-När man driver en sådan här verksamhet på egen hand så är det svårt att hinna med, men jag gör mitt bästa, skrattar Nachat.

Dela