Utställning av Christina Mårtensson Holmberg i Galleri Tegelvik

Utställning av Christina Mårtensson Holmberg i Galleri Tegelvik

I Tegelvik, strax norr om Barsebäcks hamn, bor konstnären Christina Mårtensson Holmberg tillsammans med sin man sedan 30 år tillbaka. I den strandnära villan har Christina sitt galleri, Galleri Tegelvik, och det är även här hon har sin verksamhet.

Christina har tecknat och målat så länge hon kan minnas. Hennes pappa, som också målade, var den som väckte hennes intresse och redan 1983 hade Christina sin första utställning i kulturhuset i Nässjö. Christina är medlem i VSKG, Västra Skånes Konstnärsgille, en förening som har verkat i 40 år och som årligen anordnar en konstrunda i västra Skåne.

– Jag söker i mina bilder en stämning av ljus och rörelse samtidigt en känsla av ro, frid och frihet, berättar Christina.

Teckning i kol och måleri i olja

Efter att ha provat de flesta olika teknikerna inom teckning och måleri har Christina hittat det arbetssätt som passar henne bäst – att skapa med kol och olja.

– Innan jag börjar målar tecknar jag upp motivet med kol som jag lätt kan sudda ut och börja om igen, berättar Christina. Teckningen är viktig för mig, den hjälper mig att på ett naturligt sätt att få tanken och känslan att samarbeta utan att fasta i detaljer. Jag målar därefter med olja som torkar långsamt och ger möjlighet att förändra.

Ständig utveckling

Christina målar ofta naturen i trakterna kring Tegelvik och Barsebäck. Människor i olika miljöer är också ett motiv som gärna återkommer.

– Jag försöker fånga en stämning i naturen och de färger som finns häromkring under alla årstider, säger Christina. Havet är sig inte likt en enda dag. Det är spännande att hitta något nytt att inspireras av när jag ger mig på motivet. Även om t.ex. färgerna inte är så olika, blir det ändå en viss nyansskillnad från gång till gång.

Blandade motiv

Utöver naturmotiven målar Christina rum och människor i rörelse. Det har även blivit några målningar från vistelser i Spanien.

– Jag målar en del porträtt också, vilket är en spännande utmaning för mig, säger Christina.

Det går inte att ta miste på att målandet är Christinas stora passion, eller som hon själv uttrycker det – ett sätt att leva.

Kontaktuppgifter
076 – 632 41 32
christina@tegelvik.nu

Dela