Trädgårds- och fasadsmycken med hjärta

Trädgårds- och fasadsmycken med hjärta

Trådspira är företaget i Mora som erbjuder vackra och unika smycken för hem och trädgård. Kristina Andersson, ägaren till Trådspira, designar själv alla smycken och tillverkningen sker lokalt i Mora. Tanken bakom smyckena är att beröra alla sinnen. Smyckena har ett lekfullt och stilrent formspråk, där känslan för Dalarna lyser igenom.

Kristina gläder sig åt att många besökare hittar till butiken i Mora, trots att den ligger lite avsides i ett gammalt lokstall. För den som inte har vägarna förbi Mora finns istället Trådspiras inspirerande webbutik.

Upprinnelsen till Trådspira

Kristina är en person med en positiv syn på livet och som kan se det goda som kan uppstå ur svåra perioder.

– För 22 år sedan, efter mitt fjärde barn, hamnade jag i en utbrändhet, berättar Kristina. Tiden räckte inte till och jag prutade bort sömnen. Vägen tillbaka kom genom att jobba i trädgården – att få gå ut och gräva i jorden, bli skitig om händerna och bara få vara i nuet. Under min utbrändhet upplevde jag att det blev så tomt i trädgården när hösten kom och grönskan försvann. Det var då tanken på det första trädgårdssmycket dök upp. Jag ville förmedla något som berör och står kvar i trädgården året om.

Smycken med hjärta

Kristina är en blygsam designer, som vill att så många som möjligt ska kunna glädjas åt hennes smycken.

– Jag har ingen kunskap i formgivning, utan jag följer mitt hjärta, säger Kristina. Jag tror på godhet och kärlek och tänker därför mycket kärlek, hjärtan och tvåsamhet i mina designer.

I samband med bröllopet mellan prins Carl Philip och Sofia skänkte Kristina ett rondellsmycket till Älvdalens kommun, där just hjärtan är i fokus.

Småskalig produktion

För Kristina är det viktigt att hålla produktionen av smycken lokalt och alla hennes smycken är tillverkade i järn. Från det att hon har en tanke till en färdig produkt är det många led inblandade. Kristina ser sig som priviligierad som får göra det hon brinner för och hon avslutar med att säga att:

– Den största behållningen är att någon blir glad av mina saker. Jag vill ju göra saker som berör människan så att vi ska få ett litet positivt blänk i vardagen.

Dela