Stefan Wentzel gick från street art till etablerad konstnär

Stefan Wentzel gick från street art till etablerad konstnär

Street art, stadshus och samarbeten har kantat vägen fram till Stefan Wentzels konstnärskap. Med hans detaljrika konst vill han skapa glädje och nyfikenhet för det vanliga folket.

Hans farmor satte oljepenslar i händerna på honom. Som tonåring tog street art och graffiti över. Och när Stefan blev äldre fick han upp ögonen för stadsmiljöer och detaljrika byggnader. Alla dessa tidsepoker präglar hans konst idag. Realism, surrealism och starka färger är det som skapar igenkänning att ”det där är en Wentzel”.

– Ja, det blir mycket stadsmotiv men också en hel del annat. När jag tröttnar på detaljer gör jag trädansikten som är lite mer åt streetart och graffiti. Men alltid mycket färg för att det ska bli kul. Jag vill att man ska bli glad och få energi, säger Stefan.

Och på frågan om han hade en väggmålning i sitt rum, svarar Stefan:

– Självklart hade jag det, men jag har aldrig klottrat på andras väggar.

Sålde slut på allt

Sedan han råkade ut för en olycka för tio år sedan fick konsten först fungera som terapi, men idag är det hans levebröd. Stefan Wentzel finns representerad på olika gallerier, runtom i landet. Men kanske var det genom Galleristockholm.se som han fick sitt genombrott.

– Jag fick mersmak efter min första utställning i Gamla stan där jag sålde slut på allt. Detta ledde också till nya spännande samarbeten och muralmålningar på olika ställen runt om i landet. Idag säljer jag även min konst genom hemsidan och mitt instakonto @artbywentzel, berättar Stefan.

Älskar samarbeten

Stefan samarbetar gärna både med konstnärer och med entreprenörer inom andra branscher. Konstkuppen under Göteborgs kulturkalas var ett sådant samarbete, ett kulturevent med svenska och spanska konstnärer. Stefan var initiativtagaren tillsammans med möbelfirman Easy Living och bryggeriet Spike, och en hjälp på vägen var hans spanska agent Artis.show.

– Det som började som ett experiment och utställning kan komma att bli en bolagsform och ett återkommande arrangemang, också i andra städer. Det är kul om vi kan lyfta konsten och ge alla de som sliter i det tysta, en ärlig chans. Men även etablerade konstnärer fanns på plats, det var väldigt roligt och en bra mix. Jag tror att goda samarbeten speglar tillbaka på en själv. Det finns bara vinnare i samarbeten, säger Stefan.

Detaljer och stadshus

När Stefan var ung sommarjobbade han som vaktmästare i Stockholms stadshus. Och detta har kommit att känneteckna många av hans målningar som nästan alltid är mycket detaljrika.

– Jag tycker mycket om detaljer. Särskilt detaljer på gamla byggnader. Jag vill att man hittar nya saker fast man sett målningen hundra gånger. Stadshuset är något som representerar Stockholm för mig. Att ha en utställning i Blå hallen hade varit häftigt. Och att få måla en av stadshuset väggar hade varit grymt! avslutar Stefan.

Dela