Petra K – svensk glaskonst mot alla odds

Petra K – svensk glaskonst mot alla odds

Petra Karlsson har alltid varit intresserad av att teckna och måla och det blev sedan naturligt att hon gick en ettårig konst- och designlinje i Växjö. Under utbildningen fick hon tillfälle att prova på glasfusing och blev biten direkt.

-Jag åkte ner till Grekland den sommaren för att jobba men kunde inte släppa tanken på detta med glasfusing så jag frågade mina föräldrar om vi inte kunde renovera ladugården så jag kunde hålla till där. Jag köpte ugn och verktyg och började experimentera, berättar Petra.

Petra åkte till Stockholm och klev in på ”Galleri Katarina” på Söder och frågade om hon fick ställa ut där.

-De blev intresserade och sa ja, berättar Petra.

Därefter hamnade Petra hos ”Svenssons Möbler” i Lammhult som hade en glashytta bredvid butiken som Tommy Bremberg tidigare haft.

-Det var väldigt roligt när han frågade om jag ville ta över den. Tiden där gav mig väldigt bra kontakter, berättar Petra.

Därefter läste Petra ”Glasdesign och marknadsföring” på Växjö Universitet i ett år och sedan bar det i väg till New York.

-Jag hade turen att få göra praktik hos den svenska glaskonstnären Reino Björk, säger Petra.

Från politik i Tyskland tillbaka till glas

Petra tog sedan en paus, flyttade till Tyskland och ägnade sig åt kultur och politik i 13 år innan hon kände att det var dags att flytta hem till Småland och starta upp igen.

-Jag hade en hel del erfarenhet som jag kunde omvandla i mitt uttryck, och sakta men säkert kom idéerna och jag blev varm i kläderna igen, berättar Petra.

Petra kontaktade en del gallerier och butiker och har sedan dess haft en hel del utställningar både i Sverige och utomlands.

– Glasriket i Småland har minskat och att jag mot alla odds fått flera nya möjligheter till utställningar under pandemin är fantastiskt. Jag haft flera utställningar både i Sverige och utomlands i Monaco, Bryssel, New York, Milano och i Louvren i Paris. Det var genom väletablerade galleristen Mikaela Himmelström och Svenska Konstgalleriet i Malmö, berättar hon.

Glasriket har i dag tagit ny form och det finns nya duktiga glasblåsare som ställer ut både i Sverige och utomlands. 

– Men i dag står man oftast för hela processen själv genom att både designa, blåsa, driva och sälja. Det är lite så jag jobbar också, förklarar Petra.

Glasfusing

Tekniken ”fusing” är en gammal metod från Egypten där man producerar fantastiskt vackert glas som är otroligt slitstarkt och i en helt annan kvalitet än det blåsta glaset. Det finns bara ett fåtal företag i dag som tillverkar sådant glas. Glaset som Petra använder har funnits i cirka 100 år och det importerar hon från Oregon i USA.

– Jag har en transparent platta och lägger det färgade glaset ovanpå och smälter sedan dessa i ugn. Det tar cirka 14 timmar med avkylning och sedan gör jag en andra bränning för att ge glaset formen och då så värmer jag ner glaset i en rostfri form, vilket också tar cirka 14 timmar, förklarar Petra.

Petra har mest gjort större dekorativa fat som blir prydnadsobjekt i speciella mönster och olika färger som ett konstverk man kan ha stående. 

-Nu har jag börjat göra mer glastavlor i metallställning som man kan ställa på bord, byrå eller i fönstret och låta ljuset göra färgerna mer intensiva. Jag har sålt mest av dessa i år, berättar hon.

Petra har fler utställningar på gång i bland annat Helsingborg, Stockholm, Malmö, Limhamn, Kristinehamn och Tyringe där man får möjlighet att se hennes vackra glaskonst.

-Vi lever ett sådant stressigt och pengafixerat samhälle där konsten kan ge emotionella intryck som vi verkligen behöver, säger hon med eftertryck.

Dela